Bútorfestés – a nagy titok – Segítünk, így kezdj neki!

Nemes Gergely Erika Az Asztalom Annie Sloan Forgalmazó

Érdekel a bútorfestés, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Hidd el nem nehéz, de azért van 1-2 olyan tipp, amit érdemes megfogadni még mielőtt belevágnál felújítani az első bútorod.
10 éves tapasztalatom, hogy mindenki meg tudja tanulni legalább alap szinten. Ha pedig érzel magadban kreativitást, tovább is léphetsz, mert krétafestékkel – amit én magam is évek óta használok – a díszítési technikák tárháza szinte végtelen! Itt aztán elengedheted a fantáziád!
Lássuk hogyan leszel sikeres bútorfestő!

5 tuti tipp, hogy könnyebben menjen a bútorfestés!

 • Tervezz!
  Mielőtt belevágsz a bútor átfestésébe, mindig tervezd meg, hogy mit szeretnél csinálni. Írd össze az eszközöket, válaszd ki a színt/színeket, számold ki a szükséges mennyiséget és tájékozódj! Szánj időt a felkészülésre!
 • Lesd el a mozdulatokat a profiktól!
  Íme egy videó, ahol maga Annie Sloan, a krétafesték feltalálója, mutatja be a bútorfestés alapjait:
 • Gyakorolj!
  Ne a konyhabútorod vagy a gardrób szekrényed legyen az első, amit átfestesz. Válassz egy kisebb darabot, melyen gyakorolhatsz. Éjjeli szekrény vagy sámli is megteszi. A lényeg, hogy megtapasztald, hogyan terül a festék, milyen ecsetvonásokkal, milyen hatást tudsz elérni, szóval, hogy milyen is az a bútorfestés.
 • Ne kapkodd el!
  A bútorfestés krétafestékkel számomra az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és legszabadabb festési forma. Persze, mondhatod, hogy én már évek óta festek, könnyen beszélek..
  Valóban, neked egy kicsit több időre lesz szükséged, hogy belerázódj, de ne izgulj! Adj időt a felkészülésnek, tájékozódásnak és a bútor megfelelő előkészítésének. A festés már csak hab a tortán. Ez a legjobb és van, hogy a leggyorsabb része is a folyamatnak!

Bútorfestés kezdőknek – így csináld!

Amennyiben a fenti tippeket megfogadod akkor már félúton jársz a siker felé. Indulhat a festés! Hogyan csináld? Most ezt is elárulom!

Mielőtt nekilátsz vizsgáld meg a bútorod állapotát!
A málló festéket mindenképpen távolítsd el egy csiszolópapír segítségével. Amennyiben erre ráfestenél, az új réteg is leperegne. Az egyenletlenségeket csiszolással és fatapasszal tudod megszüntetni, akár a laminált felületeket is tudod fatapasszal javítani. MDF bútornál a leváló fóliát melegítéssel el tudod távolítani..

Alapos tisztítás
Csiszolás után (vagy helyett) a felületet tisztítsd meg alaposan, sima mosogatószeres vízzel, majd tiszta vízzel öblítsd le. Fontos az alaposság, por -és zsírmentes, száraz felület! Ne használj durva zsíroldó szereket, mert az károsíthatja a felületet. A bútorfestés előtt még át lehet törölni egy denaturáltszeszes ronggyal, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk. A tartós felület eléréshez kulcsfontosságú az alapos tisztítás!

Nagy igénybevétel esetén, lakkozhatsz is. Az Annie Sloan lakk pl. kültérre is kiváló, esőálló, UV-szűrős, vizesbázisú. Matt és selyemfényű verzióban is létezik. A lakkozás ellenállóbb felületet ad, de precízebb folyamat. A lakk kissé fátyolossá teheti a színeket, a wax jobban feltüzeli. Annie Sloan alapvetően a waxot találta ki a saját fejlesztésű krétafestékéhez. Igazából a kültéri használat miatt fejlesztette ki a másik zárási formát, a lakkot.

Ha maradt még kérdésed a bútorfestéssel kapcsolatban…