Varázsfészek Gödöllő szívében

Van egy műhely Gödöllő szívében, amelynek bejárati ajtaja kívülről lilásnak tűnik, míg belülről koptatott türkiz árnyalatokban játszik. A titokzatos ajtó mögött olyan mesevilág tárul fel, melyben régi bútorok lényegülnek át, kelnek új életre. Az Asztalom műhelye..
A két lány közül Andi, az informatikus a precizitást és a racionalitást hozta a vállalkozásba, Erika pedig a művészi érzéket. Erika profi kézilabdázó karrierjének egy súlyos térdsérülés vetett véget. Tizenöt, profi sportolóként eltöltött év után, marketingmenedzserként, a gyerekekkel otthon töltött évek alatt engedett művészi késztetéseinek, és beleszeretett a bútorfestésbe, amit akkoriban idehaza még nem sokan műveltek. A világhálóról tanulta meg a technikai fogásokat, és így akadt rá az angol festőművész, Annie Sloan krétafestékeire is, amelyeknek időközben forgalmazói is lettek.

Az első tételeket még Ausztriában szerezték be, egy garázsból, mert akkor még ott sem árulták ezt a márkát egyetlen üzletben sem. Nekik is meg kellett pályázniuk a forgalmazás jogát, aminek egy tanfolyam elvégzése is feltétele volt a festőnő oxfordi műhelyében, Annie Sloan ugyanis a munkájuk alapján választja ki a partnereit. Csak annak adja oda a festékeit, aki bizonyítja, hogy tud velük bánni, és ugyanolyan szívvel-lélekkel kezeli az ecsetet, mint ő. Kifejezetten üdvözölte azt a kezdeményezést, amit Gödöllőn a kézművestanfolyamok és a kávézó „összebútorozásával” a nővérek megvalósítottak.

Élmény ajándékba

A krétafestés alkalmazása a bútorokon ma az egyik legdivatosabb lakberendezési trend. A chalk paint előnye, hogy minden felületen megtapad, emiatt festés előtt nem kell különösebben előkészíteni a bútorokat, ha épek. A festék legvonzóbb tulajdonsága, hogy csodálatos árnyalatokat, koptatott felületeket, érdekes színátmeneteket lehet vele létrehozni – és Erika pont az élénk színpaletta miatt szeretett bele Annie Sloan festékeibe. Szerinte minden bútortípusnak jól áll a festés, legyen az akár minimalista, vagy éppen stílbútor.

„Édesapánk szinte a saját kezével építette fel gyerekkorunk otthonát, ebbe nőttünk bele. Ezért tőlünk sem állt távol, hogy alakítsuk, formáljuk, megszépítsük, vagy éppen magunk készítsük el a minket körülvevő tárgyakat”

– mondja Erika.
Az új hobbira alapozva blogot indított, ami vonzotta az érdeklődőket. Egyre többen keresték fel a műhelyét személyesen, megtapogatni a bútorokat, kipróbálni a festékeket.

Mivel ekkor még a műhely konkrétan a családi konyhaasztalt jelentette, Erika férje azt kérte, hogy ha lehet, csoportosítsa az érdeklődőket – így született meg az első kisbútorfestő workshop, ahol az érdeklődők kipróbálhatták a festéket.
A legelső négy emberből, aki eljött, kettő volt egri, s azóta is jelentkeznek a workshopokra az ország minden csücskéből, sőt még a határokon túlról, Erdélyből és Szlovákiából is. Miközben a gödöllőiek alig ismerik az AsztaLom műhelyét – tényleg senki nem lehet próféta a saját hazájában.

A legelső négy emberből, aki eljött, kettő volt egri, s azóta is jelentkeznek a workshopokra az ország minden csücskéből, sőt még a határokon túlról, Erdélyből és Szlovákiából is. Miközben a gödöllőiek alig ismerik az AsztaLom műhelyét – tényleg senki nem lehet próféta a saját hazájában.
A műhelyben különböző technikákkal festett bútorok egyikére-másikára időnként valaki szemet vet, így búcsúznak el az egyes daraboktól, hogy aztán újabbak kerüljenek a helyükre. Vadásznak ugyan a szép bútorokra, de ez nem jelent kifejezetten értékes vagy antik darabokat.
Sok tárgyat kapnak ajándékba is: előfordul, hogy valaki úgy gondolja, egy lámpa jól állna a kávézó sarkában, és idehozza. Kaptak már így többek között bőr kalapdobozt, horgolt terítőket és parfümös üveget is.

„A táskakészítés is úgy indult, mint a bútorfestés: varrtam magamnak egy táskát, amit aztán megnéztek, megtapogattak az ismerősök – meséli Gergely Andi. – Ebből nőttek ki aztán a táskakészítő workshopok.
Kialakult ugyanis egy olyan réteg, amelyik sokkal inkább szeret élményeket ajándékozni, mint tárgyakat. Eljönnek ide táskát varrni, bútort díszíteni, sütni, vagy éppen akvarellt festeni – anya-lánya programnak sem utolsó az ilyesmi. Megvehetnék ezeket a táskákat anélkül is, hogy egész nap itt izzadnának, mégis, a kézzel készített tárgyaknak sokkal nagyobb becsületük van.”

Készítette: László Dóra
Fotó: Sebestyén László, Sebestyén László Instagram
Az alábbi linken megtalálod a teljes cikket:
Van egy műhely Gödöllőn.. Az Asztalom