Mesebeli műhely Pest közelében – Az Asztalom – WE LOVE BUDAPEST

Örömbútorok készülnek Gödöllő egy régi parasztházban, vagyis Az Asztalom Műhelyében, részben Nemes-Gergely Erika és Gergely Andi, részben pedig akár a mi saját kezünk nyomán. Az elvarázsolt zugban nincs két egyforma bútor, de falfelület sem: itt egy festett tábla, ott egy virágkoszorú: a környezetből ki is olvashatjuk, amiről a koncepció szól: bohém, játékos módon történő alkotásról. Jelentsen ez bútorokat, selyemvirágot, akvarell festményt, bőrtáskát és kárpitot. Szétnéztünk, beszélgettünk.

A régi, elhasznált bútoroknak is lehet szép utóélete – ha valahol, ezt a gödöllői Az Asztalomban megtanulhatjuk. A helybéli testvérpár, Nemes-Gergely Erika és Gergely Andi évek óta foglalkozik már bútorfestéssel, és bár a saját alkotási hevükben készült darabjaiktól (amikkel a műhelyben találkozunk) nehezen válnak meg, készítenek megrendelésre is bútorokat.

Ami pedig még jobb: folyamatosan hirdetnek workshopokat (egy részét ők maguk, más részét meghívott művészek tartják), ahol Annie SloanChalk Paint festékének használatától kezdve a réz füstfólián át a kárpitozásig és kalligráfiáig sok kreatív technikával ismerkedhet bárki, aki eljön hozzájuk. Ezekre az alkalmakra egyedül a türelmünket kell magunkkal vinnünk, a tudást és gyakorlatot menet közben szedjük fel. Erikáék persze segítenek tippekkel és a mozdulatokkal: „Mindent odaadunk, egyedül a szemünket és kezünket nem tudjuk.”

A magunk részéről csak elismeréssel tudunk adózni azok előtt, akik ujjlenyomatot nem sajnálva órákon át dörzsölgetik a fölösleges papírt a bútorról – ottjártunkkor egész pontosan hatan tették ezt, látszólag gyakorlott mozdulatokkal (amiknek időnként Andi vagy Erika adott új irányt). Ekkor körülbelül az ötödik órában járhattak, így megérett a kérdés, hogy hogyan bírják a megpróbáltatásokat: a tervezés, görnyedés, összpontosítás, aprólékos munkálatok és az izgulás a végeredmény miatt bőven kihívás elé állítja az embert.

Az alábbi linken nézd meg az eredeti cikket:
We love Budapest 2018.06.08 Mesebeli műhely Pest közelében – Az Asztalom (welovebudapest.com)
Készítette: URBÁN CINTIA
Fotók: Mudra László – We Love Budapest